Наднормено тегло?

Наднорменото тегло обикновено се появява при жените на възраст между 45 до 60 годишна възраст. Причината за това се корени в хормоналните промени, които настъпват с наближаването на менопаузата. ,

През този период е налице промяна във вкуса-желание за по-сладки и тежки храни. Учени са установили, че с навлизане в климактериума, жеите по-малко възприемат вкусът на сладкото и затова консумират все по-сладки храни, в желанието да си го набавят. 35% от тях, не успяват да контролират количеството и качеството на храните, които приемат, което от своя страна води до увеличаване на теглотоДруг фактор за увеличаване на теглото, е че с увеличаването на възрастта, жените все по-малко се поддават на диети за намаляване на теглото.

Какво всъщност се случва с организма на жената в по-зряла възраст?

Тте започват да наддават на тегло и е трудно да се възстановят. При всички жени в менопауза, тялото намалява производството на хормони, доколкото при този процес, натрупване на килограми не е постоянно, а по-скоро на вълни.

Причината за това вероятно е, че тялото при подготовката за менопаузата,  започва активно да влияе на преразпределение на телесните мазнини. Това натрупване на мазнини в тялото се нуждае, поради намаленото производство от яйчниците на полови хормони (естрогени), и тази функция е е поета от мастната тъкан. Това е един много важен процес за жените на възраст. Опитите да се губят тегло чрез диета може не само да се провалят, но също така влошават здравето на жените.

Тъй като хормоните не са достатъчно,   жената се опитва да намали теглото си, в кръв може да се появи естрогенен дефицит, което от своя страна може да предизвика безсъние при някои жени, това може да повлияе на кожата, както и на телесната температура.

Решението за повлияване на наднорменото тегло е в контролиране на храните, които приемаме, както и в промяна на начинът на хранене.

Изборът на диета не е никак маловажен.

На първо място, трябва да намалим калориите. Една от тези диети е „Диета с 800 калории“, или Нисковъглехидратна диета.

Има и много други диети, от които трябва просто да изберете тази, която най-добре ви импонира. Такава, с която няма да изпитвате лишения, и най-важното, тази, която ще спазвате.

Успех!

Вашият коментар